Kutup yıldızının özellikleri kısaca, diğer adı nedir

by SivilC.Blogspot.Com on 21 Haziran 2015 Pazar

Kutup yıldızı insanoğlunun küçük ayı olarak isimlendirdiği takım yıldızlarının en parlak olanıdır.  ve yüzyıllardır yön bulmakta kullanılır.
Dünya ekseni ile ortalama aynı doğrultuda durduğundan hep Kuzey yönünü göstermektedir.
Kutup yıldızı 3 farklı yıldızın birleşmesiyle meydana gelmiş bir sistemdir A-B-C olarak isimlendirilir.
A adı verilen yıldız Güneşin 2450 kat kadar büyüğüdür.
A yıldızı sabit durmakta iken B yıldızı döner haldedir.
Dünyamız ile Kutup yıldızının arasındaki eksen farklı cok azdır 44 dakika olarak hesaplanır.
Kutup yıldızı olarak bilinen bu yıldız Güney yarım küreye geçtiğimizde görünmez saadece Kuzey Yarım Kürede kuzeyi göstermektedir.

Kutup yıldızıyla ufuk çizgisi arasındaki mesafe ile enlem bilgisi hesaplana bilinmektedir.

Ayrıca Kutup yıldızına Çoban yıldızı denilmesinin amacı gece arazide olan çobanlara öncülük edip karanlıkta yollarını bulmalarına yardımcı olduğu için, çoban yıldızı adıda verilir.
Kutup yıldızının diğer ismide demir kazıktır.
Peki kutup yıldızına neden demir kazık denmiştir; Kutup yıldızı diğer gök cisimleri gibi gün içinde yer değiştiremez.  Dünya ekseniyle aynı doğrultuda sabit durmaktadır. bu sabitliğinden esinlenerek Demir Kazık adı verilmiştir.
Ayrıca demir kazık denilmesine bir neden daha gösterilir oda Şamanizm inanışına göre usta bir şaman yada kam adı verilen kişilerin Trans halinde iken göğe çıkma isteğini gerçekleştirmek için önce yer dünyasına girer ve ardından çıkacağı gök dünyasının en yüksek noktası olarak bilindiği için demir kazık denilmektedir.
Bu bilgilerden hangisi doğrudur, halk neden kutup yıldızına demir kazık demiştir bu söylenti farklı şekillerdede yorumlana bilir.

Blog, Updated at: 20:43

0 yorum:

Yorum Gönder